Wildcamera
Geen categorie

Pure natuur fotograferen met een wildcamera

Ik heb natuurlijk als hobby fotograferen. Mijn zoontje wilde graag dat ik meer dieren ging fotograferen, maar dieren vastleggen in de natuur is heel moeilijk. Ze bewegen snel en zijn schuchter. Toen gaf een vriend van mij de tip om een wildcamera aan te schaffen. Op deze manier kun je dieren in hun natuurlijke habitat vastleggen. Wat een wildcamera is, hoe die werkt en welke soorten er zijn lees je vandaag in deze blog!

Wat is een wildcamera precies?

Ten eerste ziet een wildcamera er heel anders uit dan een gewone handcamera. Toen ik voor het eerst een wildcamera zag, had ik niet eens door dat het een camera is! Hier zijn hele goede redenen voor. Een wildcamera is namelijk een camera waarmee je dieren in hun natuurlijke omgeving vastlegt. Dit doe je zonder ze te storen. De camera opereert zelf, dus je hoeft er niet achter te zitten. De beelden geven de natuur dus weer in hun originele houding en omgeving. De camera verstop je ergens zodat de dieren het niet door hebben. De camera moet daarom opgaan in de omgeving, en is dus gecamoufleerd. Ook hangt ie natuurlijk in de buitenlucht, dus hij moet bestand zijn tegen regen en kou. 

Hoe een wildcamera werkt

Een wildcamera werkt met infrarood verlichting. Dit type verlichting zorgt ervoor dat dieren niet afgeschrikt worden. Wel kun je hiermee de dieren fotograferen of filmen. De beelden komen er dan in hoge resolutie uit. Deze infrarood functie is bedoeld voor het filmen en fotograferen van dieren in het donker. Zelfs in het donker werkt de camera dus! De camera filmt niet constant, want dan zou de geheugenchip wel erg snel volzitten. Er zit een bewegingssensor in. Deze schakelt vervolgens de camera in zodra er een beweging wordt waargenomen. 

Welke soorten zijn er verkrijgbaar, en wat is de beste optie?

Er zijn veel verschillende soorten merken verkrijgbaar. Elk merk heeft natuurlijk zijn voordelen en nadelen. Als je als amateur begint, dan zou ik aanraden om voor een wat goedkoper merk te gaan. De camera’s zijn best wel prijzig omdat het zo’n specifiek stuk technologie is. Als je hem dus niet elke dag gaat gebruiken heb je niet perse de duurste nodig. De merken verschillen in de volgende factoren: snelheid, resolutie, bereik van de bewegingssensor en het type infraroodverlichting. Het ligt een beetje aan wat je wilt fotograferen welk type het beste voor je is. Een ding wat nog wel meer uitleg nodig heeft is of je een glow of no glow camera wil. De no glow camera werkt met onzichtbaar licht. Zo worden de dieren het minst overbelast. Hier ben ik persoonlijk voor, dus als jij dat ook vindt is een no glow camera een aanrader!