vakantie
Geen categorie

3 tips voor de mooiste foto’s van jouw wintervakantie

De eerste nachten vorst liggen alweer achter ons. Persoonlijk vind ik het heerlijk om in de winter op vakantie te gaan naar een echt winter wonderland. Daar heb ik namelijk het perfecte decor voor een aantal prachtige winterfoto’s. Aangezien ik vast niet de enige ben, deel ik vandaag 3 tips in mijn blog waarmee je gemakkelijk de mooiste foto’s maakt tijdens jouw vakantie deze winter. Niets is namelijk meer zonde dan voor het perfecte plaatje staan, maar deze niet goed te kunnen schieten. Dus lees snel verder en ontdek hoe ook jij gemakkelijk prachtige winterfotografie kunt creëren.

1 . Kies het juiste tijdstip

Eerlijk is eerlijk: winterse landschappen missen doorgaans kleur. Hierdoor kan een foto er al snel grauw en saai uit zien, terwijl in het echt het beeld prachtig was. Je zou er dan voor kunnen kiezen om het een zwart-wit afbeelding te maken, maar persoonlijk vind ik dat meer dan eens zonde. Er is gelukkig een ander alternatief: kies het juiste tijdstip. Wanneer de lucht helder is, dan kun je beter ‘s ochtends of ‘s avonds een foto nemen tijdens je vakantie. Denk hierbij aan zonsopkomst en zonsondergang. Dit zijn namelijk de momenten dat het winterse tafereel prachtig verlicht wordt door de warme gloed van de zon. Kortom, ideaal voor een foto!

2 . Spelen met belichting 

Vind je het te veel moeite om op die tijdstippen een foto te schieten? Dan kun je ook achteraf een redelijk grauwe, saaie foto redden. Hoe? Door te spelen met belichting! De standaardinstellingen van jouw camera zorgen er namelijk voor dat heldere sneeuw altijd onderbelicht zal zijn. Het resultaat is een grauw landschap. Je verandert dit eenvoudig door de foto met overbelichte instellingen te schieten of achteraf de instellingen aan te passen. Een andere goede manier is om de belichting ook wat warmer te maken. Winterse scènes ogen bijvoorbeeld snel blauw. Door simpelweg wat warmte (ofwel witbalans naar geeltinten) toe te voegen. 

3 . De beste compositie

Ten slotte is een prachtige foto (winters of niet) toch altijd het resultaat van een goede compositie. Er zijn diverse manieren waarmee je met compositie kunt spelen in de winter. Denk bijvoorbeeld aan een mistige scène vroeg in de ochtend terwijl de zon opkomt. Daarnaast is het ook een geweldige tijd van het jaar als je van bent van macro foto’s. Het is immers bijna magisch om een bevroren spinnenweb of gekristalliseerd blaadje perfect vast te leggen. Wees overigens niet bang om te experimenteren met composities. Zo creëer je namelijk met recht een foto tijdens je vakantie die schreeuwt “winter wonderland”.